Død snø

Wirkola og Henriksen

Hvis du ikke har hørt om Tommy Wirkola og Stig Frode Henriksen, er det på høy tid at du setter deg inn i deres fantastiske virksomhet. De to regissørene har nemlig samarbeidet i flere filmer, men det er spesielt «Død snø» fra 2009 som har tiltrukket seg mest oppmerksomhet fra alle kanter. Wirkola begynte sin karriere i 2006 med filmen «Remake», og året etter gikk han sammen med Henriksen for å skape en parodi av den verdenskjente «Kill Bill». Filmen fikk navnet «Kill Buljo: The Movie», og kom ut på norske kinolerreter i 2007. Her fikk man straks se en ny form av norske komedier, der barnslig og voksen humor ble blandet sammen til en helaftens opplevelse. De to livsglade regissørene bestemte seg for å gjøre et nytt prosjekt, denne gang i en ny sjanger – grøsserkomedie. Slik kom «Død snø» på banen. Filmen ble straks en suksess, og Tommy Wirkola fortsatte karrieren med flere kule filmer som «Tomme tønner» i 2010 samt «Hansel and Gretel: Witch Hunters» i 2013. Den sistnevnte ble produsert i USA, og fikk et gigantisk budsjett som følge av dette. Her var forresten Will Ferrell produsenten!

Grøsserkomedie for alle pengene

«Død snø» er en overraskende film som garantert vil få deg til å brøle ut i latter. Når filmen begynner, tror man at dette er en ekte grøsser. Man kjenner spenningen sige inn i kroppen, og etter flere skremmende scener vil man kjenne frykten vokse og atmosfæren bli stadig tyngre. Men fortvil ikke – innen kort vil det hele forandre seg og bli ti len latterlig komedie man vil se igjen og igjen. Filmen handler om en gruppe studenter som drar opp til fjellhytte for å oppleve den idylliske, norske naturen. Men ting går ikke helt som planlagt, og innen kort får man høre om en gruppe nazister som frøs i hjel oppe i fjellene. Det er disse nazistene som plutselig dukker opp litt ut i filmen, og selv om det hele høres fryktelig farlig ut tar filmen en helomvending og blir til en komedie uten like. I bunn og grunn er dette en splatterfilm med aner fra det revolusjonerende 80-tallet, med mye blod og gørr på skjermen uten at det blir verken ekkelt eller skremmende.

Nominasjoner verden rundt

Etter å ha kommet ut på norske kinoer, ble filmen solgt til en rekke land verden rundt – totalt har «Død snø» blitt vist i nesten femti land rundt omkring på jordkloden, og fikk like gode tilbakemeldinger overalt! Forresten spiller både Tommy Wirkola og Stig Frode Henriksen egne små roller i filmen, i beste Hitchcock-stil. Filmen er meget godt filmet, fylt med detaljer og festlige scener som skaper en helt unik atmosfære. «Død snø» ble derfor nominert til Amandaprisen her i Norge – deretter vant den publikumprisen fra skrekkfilmfestivalen i Canada og ble nominert til hele fire priser under en lignende festival i Los Angeles, California. 90 minutters gripende, skremmende moro for alle pengene! Det blir nesten ikke bedre!

Oppfølgeren

Som med alle vellykkede filmer, fikk også «Død snø» en oppfølger, som dukket opp på kinolerretene i 2014. «Død snø 2» ble produsert av Tommy Wirkola, mens Stig Frode Henriksen hjalp til med både manus og produksjonen, samtidig som han på nytt fikk en rolle i selve filmen. Overraskende nok fikk oppfølgeren like gode tilbakemeldinger som originalen, med terningkast 5 fra både NRK, Nordlys og Altaposten, i tillegg til terningkast 4 av Aftenposten. Det er en fryd for øyet å se at den nye skolen med norske regissører er både selvkritiske og uredde. De eksperimenterer, de gjør ting slik de ønsker og gir publikum en fantastisk opplevelse. Her blir man tatt med på en berg-og-dalbane av følelser, der stemningen forandrer seg nærmest hvert minutt.