Fritt vilt

Roar Uthaug

Man kan nesten dele regissørene i Norge opp i to deler – den gamle skolen og den nye skolen. Roar Uthaug er et praktfullt eksempel på den sistnevnte. Den norske regissøren fra Lørenskog i Osloområdet begynte sin karriere veldig tidlig – allerede på ungdomsskolen skapte han en skrekkfilm med navnet «Øksemorderen». Deretter gikk turen til Mediefabrikken og Den norske filmskolen i Lillehammer, der Uthaug fikk ta i bruk det moderne utstyret som var på full vei inn i det nye olje-Norge. Som elev fikk han prøve ut sine krefter i filmproduksjonen, og skapte filmen «Regjeringen Martin» som eksamensfilm – denne ble faktisk nominert til Oscar-utdelingen blant studenter (kalt Student Academy Awards) i 2003. Med slike meritter i ryggen gikk Uthaug rett på sin første spillefilm – «Fritt vilt», som dukker opp på kinolerretene allerede i 2006. Filmen fikk straks positive tilbakemeldinger, og vakte oppsyn også i utlandet. Samtidig har Roar Uthaug drevet med både kortfilmer og reklame – blant annet kan du ha sett hans reklamefilm om Natteravnene, eller Imsdal-klippene. Nå om dagen jobber han i USA, der han fikk jobben som regissør for «Tomb Raider», filmen om den verdenskjente heltinnen Lara Croft som kommer ut i 2018. På toppen av dette har han regissert «Flukt» i 2012 og «Julenatt i Blåfjell» i 2009.

Fritt vilt

Filmen «Fritt vilt» er en nydelig blanding av klassisk skrekkfilm med norske aner. Her setter en gjeng med venner ut på tur i Jotunheimen, men etter et stygt fall blir de nødt til å oppsøke hjelp. Etter en del vandring og uten å finne andre mennesker, tar de seg frem til et gammelt fjellhotell som tilsynelatende står tomt. Telefonene fungerer ikke, og det er tydelig at stedet har vært nedlagt i noen år. Her blir de nødt til å tilbringe natten for å fortsette dagen etter – men er de virkelig alene? Den klassiske sjangeren er blandet med det norske friluftslivet og skildres med fantastiske scener. Filmen fikk veldig gode tilbakemeldinger fra kritikerne og seerne, derfor gikk ryktene straks om oppfølgere. Roar Uthaug ville dog ikke misbruke filmen, og nektet å være regissør i «Fritt vilt 2» og «Fritt vilt 3». En kvart million mennesker så filmen året den kom ut, og selv om de ville ha mer ville Uthaug heller fokusere på andre prosjekter.

To oppfølgere

Som sagt kom to oppfølgere til «Fritt vilt» – først i 2008, deretter i 2010. Roar Uthaug hjalp til med den første, men det ble tidlig klart at filmen ikke ville klare å fylle skoene til originalen. «Fritt vilt 2» fortsetter der den første filmen slapp, og vi får følge stakkars Jannicke i hennes kamp for livet. Handlingen foregår på et sykehus, som først fungerte fint men plutselig ble mørklagt og tomt. Historien virker dessverre ikke helt troverdig, og filmen levde derfor ikke opp til forventningene, selv om folk stormet kinosalene. «Fritt vilt 3» kom ut i 2010, to år etter oppfølgeren og fire år etter originalen. Her får man se hva som faktisk skjedde før vennegjengen dro til Jotunheimen (første filmen). Filmen var dessverre en flopp, og vi kan trygt si at Roar Uthaug gjorde rett i å hoppe av etter oppfølgeren.

Amerikansk versjon?

Det er sjeldent at amerikanerne legger merke til filmer som ikke er skapt i USA, derfor er det en fryd for øyet å lese om deres planer til å skape en amerikansk versjon av «Fritt vilt». Selskapet WWE Studios har nemlig kjøpt de engelske rettighetene til filmen, og er i full gang med å skape sin egen versjon – denne vil få navnet «Cold Prey». Den beste nyheten er at det er Casey La Scala som har fått jobben med å regissere filmen. Den samme La Scala som står bak kultklassikeren «Donnie Darko» og den fantastiske skrekkfilmen «The Remaining». Det er bare å glede seg!