Løvekvinnen

Løvekvinnen – boken

Erik Fosnes Hansen er en unik norsk forfatter som har høstet kritikk fra alle kanter for sine fantastiske bøker. Hansen viste talent fra tidlig alder, og når han debuterte som 20-åring med boken «Falketårnet» ble han straks spådd en lys fremtid. Du har kanskje hørt om boken «Salme ved reisens slutt», som handler om musikerne på Titanic – de som spilte musikk mens skipet sank? Fosnes Hansen har vært særdeles aktiv i det norske litterære universet, og kan blant annet skryte av Cappelenprisen, Riksmålsforbundets litteraturpris og Bokhandlerprisen på sine hyller. På toppen av dette har han fått Spellemannprisen for sine tekster til albumet «Neste stasjon Grorud», som skildrer oppveksten i drabantbyen. Hans seneste roman, «Løvekvinnen», har dessuten blitt filmatisert – filmen klarte dessverre ikke å leve opp til den gripende, dype fortellingen i boken, men er fortsatt verdt å se om du er glad i dramafilmer. «Løvekvinnen» vant Bokhandlerprisen i 2006, og er å finne i de fleste bokhandlere. Her følger man livet til en jente som ble født med en sjelden sykdom: hun har lange hår over hele kroppen og kan nesten minne om en løvinne – derav navnet på boken.

Vibeke Idsøe

Du er kanskje ikke kjent med navnet, men du er helt sikkert kjent med filmene. Vibeke Idsøe er nemlig regissøren bak «Jakten på nyresteinen», den fantastiske barnefilmen fra 1996 som kulturminister Åse Kleveland skrøt av i det offentlige. Etter å ha vunnet Amandaprisen for beste debut og fått flere andre utmerkelser verden rundt, skapte Idsøe «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» i 1998, «Karlsson på taket» i 2002 og «37 og et halvt» i 2005. Her tok regissøren en lang pause og jobbet med flere mindre prosjekter, før dramafilmen «Løvekvinnen» plutselig dukket opp i 2016. På nytt har Vibeke Idsøe vært både regissør og manusforfatter samtidig – det var tydelig at hun hadde et talent for begge yrkene allerede ved debuten i 1996.

Løvekvinnen – filmen

Det var knyttet ganske store forventninger til Løvekvinnen når man fikk høre at Vibeke Idsøe var på’n igjen, denne gang med boken av Erik Fosnes Hansen som grunnlag. Hansen er en forfatter av øverste klasse, og Idsøe er en regissør som har satt Norge på verdenskartet med sine originale ideer. Løvekvinnen hadde derfor er stort budsjett – det skulle ikke spares på noen ting, Det totale budsjettet ble faktisk satt til hele 80 millioner kroner, større enn de aller fleste andre filmer samme år. Her fikk man se en rekke flotte skuespillere, som Ida Ursin-Holm og lovende Aurora Lindseth-Løkke. John M. Jacobsen jobbet som produsent – erfaringen fra toppfilmer som Max Manus, Trolljegeren, Izzat og Pathfinder gjorde sitt. Filmen varer i over to timer, og handlingen er en spennende reise inn i et Norge de fleste har glemt. Et Norge med langt flere fordommer enn hva vi er vant til nå i det 21. århundret. Eller er disse fordommene kun gjemt under et teppe av toleranse?

Den beste floppen i 2016

Selv om filmen hadde et stort budsjett og kjente navn i ryggen, ble filmen møtt av en kald skulder i kinosalene. Dramafilmer oppnår sjeldent like store tall som action-, spenning- og skrekkfilmer, men det ble raskt sagt at Løvekvinnen var en flopp. Det kan stemme at Løvekvinnen ikke var en vellykket film når man ser over salgene, men det betyr absolutt ikke at filmen er dårlig. Den ble ikke forstått av et samfunn som ikke er helt klart til å takle sine egne problemer. Et samfunn som ikke er klart til å riste av seg de siste restene av konservative fordommer fra gamle dager. Løvekvinnen ble kanskje dratt ut (to timer er vanskelig å fylle med gripende innhold), men den dype beskjeden som Erik Fosnes Hansen ville frembringe i boken har fått en tydelig oppfølging.