Max Manus

Max Manus – en unik person

Vi har alle hørt om Max Manus. Ikke filmen, altså, men personen som filmen handler om. Vi lærer om han på skolen, og han regnes til å være en av de aller største norske heltene gjennom alle tider. Maximo Guillermo Manus, som var hans fulle navn, var en krigshelt uten like her i landet. Den norske motstandsmannen gjorde alt i sin kraft for å stoppe den tyske okkupasjonen av Norge, og det i en tid når nærmest hele befolkningen var passive. Mens hele Norge ventet på at noen skulle komme og redde oss, tok Max Manus saken i egne hender og saboterte tyskernes fremmarsj både her i landet og i Europa generelt. Om du undrer deg over navnet hans, kan vi forklare rimelig lett – faren til Max Manus het Johan Magnussen, men etter å ha tilbragt store deler av sitt liv i spansktalende land bestemte han seg for å endre navn til Juan Manus. Slik kom det spanske mellomnavnet på plass også (Guillermo). Max Manus viste tidlig en sans for rettferdighet, og var alltid klar til å hjelpe medmennesker – selv med sitt eget liv på spissen. Han kjempet mot russerne i Vinterkrigen på Finlands side, og dro rett fra våpenhvilen tilbake til krigen i Norge. Her spredte han aviser som manet opp til motstand, og meldte seg inn i motstandsbevegelsen. Forresten regnes Oslogjengen, bevegelsen som kjempet mot tyskerne i det skjulte, til å være den beste sabotasjegruppen i andre verdenskrig. Denne filmen handler om Max Manus – en person uten like. En person hele Norge skal være takknemlige for. En person som beviste at man kan få til det meste så lenge man er villig til å gi sitt liv for en god sak.

Den norske motstanden

Filmen Max Manus handler om den norske motstandsbevegelsen. Max Manus, Gunnar Sønsteby og Gregers Gram er de tre hovedpersonene – tre venner som ikke skyr noen midler for å gjøre livet til tyskerne i Norge så miserabelt som overhodet mulig. Sammen sprengte de flere tyske skip som sto i norske havner, blant annet under Operasjon Mardonius i 1943. Samtidig er de tre krigsheltene kjente for sprengingen av DS «Donau», et gigantisk skip som fraktet tyske tropper rundt omkring i Europa. Når tyskerne ville flytte styrkene sine fra Norge tilbake til Tyskland, sprengte han det store skipet og stoppet dermed forsterkningene fra å nå Berlin. «Max Manus» er en av Norges dyreste filmer gjennom tidene, vant en rekke prestisjefylte utmerkelser – inkludert syv Amandapriser!

Joachim Rønning og Espen Sandberg

De to norske regissørene fikk en meget vanskelig jobb å gjøre, men klarte å skape en film som lenge vil sitte i minnet til nordmenn. Vi mener personlig at man burde vise «Max Manus» i norske skoler som en del av pensum! De to kameratene har også skapt filmene «Bandidas» i 2006 og filmen «Koni-Tiki» fra 2012, som handler om en annen norsk helt – Thor Heyerdahl. Barndomsvennene jobber sammen veldig godt, noe som er synlig i flyten gjennom hele filmen. De forstod straks hvor viktig det var å få på plass alle detaljer når man filmet «Max Manus», og det er nettopp dette som gjør krigsfilmen til en utrolig, uforglemmelig opplevelse. Man blir dratt inn i et Norge med hendene nede. Et Norge uten sin konge, et Norge med et folk som føler seg fortapte. «Max Manus» vekket en følelse av stolthet her i landet – endelig forstår mennesker at vår innsats i krigen var alt annet enn liten. Danmark kapitulerte på noen timer, og Sverige latet som at ingenting var på ferde. Norge, derimot, som har den minste befolkningen av de tre nordiske landene, stakk kjepper i hjulene på alt tyskerne prøvde å få til.